budete potrebovať:
- 1,3kg umytých a už vykôstkovaných čerešní,
- 200g kryštálového cukru,
- 6-8 veľkých lístkov mäty,
- 1 balíček(20g) vanilínového cukru,
- 1 balíček Gelfix (3:1),
- Kyselina sorbová a kyselina citrónová.
Nejaké to náradie: väčší hrniec, varecha, lyžica, naberačka, nožík, mixér / mlynček / ponorný, odkôstkovač(?), POHÁRE (cca 4 horčicové)
1. Poháre je si najlepšie nachystať deň vopred. Mali by byť suché. Prípadne umyť teraz a začať čistiť čerešne
2. Čerešne umyjeme, odstopkuje a odkôstkujeme
Rada1: odporúčam odkôstkovávať v rukaviciach - ja som si ráno zobrala niekoľko igelitových rukavíc z obchodu naviac, keď som kupovala pečivo.
Rada 2: ak to nechcete robiť v rukaviciach - budete mať celé prsty a hlavne nechty hnedé. Perfektne to zíde dole s citrónom alebo vydrhnúť s kyselinou citrónovou.
3. Čerešne rozmixujeme alebo pomelieme. Konzistenciu nech si zvolí kto akú chce – či chcete mať aj kúsky ovocia v džeme… Prelejeme do hrnca
Rada3: odporúčam naozaj väčší hrniec. Nespoliehajte sa na to, keď máte ešte 5-6 cm do vrchu voľné, že je to OK. Je to málo!
4. Zapnite sporák, prisypte zmes gefixu a 2 lyžice cukru, Nechajte minútku prebublať.
5. Prisypte zvyšok cukru + vanilkový cukor. Ja pridávam navyše aj trochu kyseliny sorbovej a kyseliny citrónovej(tak za malú kávovú lyžičku). Zmes zredne.
6. Miešame a povaríme 6-7 minút. Začne sa tvoriť pena, objem sa akoby zväčší(preto ten väčší hrniec). Stiahneme na najnižší stupeň – aby len mierne vrelo, občas premiešame poriadne na dno.
7. Poslednú minútku pred dovarením pridáme najemno pokrájané umyté listy mäty.
8. Vypneme a odstavíme. Vzniknutú penu traba pozbierať a odstrániť – vyhodiť.
9. Džem nalejeme do pohárov skoro až pookraj. Poutierame hornú hranu pohára, aby dobre dosadla k viečku a zavrieme. Obrátime na 10minút hore dnom – aby chytilo viečko. Nezabudnite ich obrátiť zase naspäť – aby Vám džem neostal hore nohami
10. Napíšeme a nalepíme si etiketu – Čerešňový džem s mätou ala SLADKASUE
dajte nám vedieť ako chutil…
- www.facebook.sk/sladkasue
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára