streda 18. apríla 2018

Podložka na cvičenie - ako si vybrať dobrú jógovú podložku




Prírodné aj umelé podložky majú svoje výhody, ale aj nevýhody. Pokiaľ neviete ako pri výbere podložky postupovať, ponúkame vám niekoľko dôležitých informácií.

Pokiaľ patríte medzi skúsenejších v oblasti jogy, určite si uvedomujete dôležitosť jogovej podložky. Kvalitná jogová podložka umožňuje, aby „spojenie tela a mysle“ prebiehalo hladko. Je dôležitá pre vykonávanie všetkých pohybov, meditáciu aj relaxáciu.

Ak netušíte, aké parametre by mala jogová podložka spĺňať, pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých informácií.
Na čo sa treba sústrediť pri výbere podložky na jogu?

Pri výbere podložky na jogu treba myslieť na niekoľko parametrov. Medzi tri najzákladnejšie patria hrúbka podložky, materiál a štruktúra povrchu resp. textúra, ktoré si rozoberieme podrobnejšie:


1. Dôkladne posúďte hrúbku podložky

Hrúbka podložky zohráva pri výbere jednu z najdôležitejších úloh. Je potrebné zdôrazniť, že pri voľbe hrúbky podložky treba zohľadniť druh jogy, ktorej sa venujete. Všeobecne platí, že ak si vyberiete podložku, ktorá je tenká, s najväčšou pravdepodobnosťou to oľutujete. Tenká podložka výrazne znižuje kvalitu a pohodlie pri cvičení, pretože máte „nemilosrdný“ kontakt s podlahou. Výsledkom môžu byť napríklad modriny.

Naopak, ak investujete do hrubej podložky, neprecítite dostatočne stret so zemou, ktorý je vo viacerých druhoch jogy veľmi dôležitý. Na druhej strane je hrubá podložka dostatočne pružná, preto ak máte problémy s kolenami či zápästiami, voľte radšej hrubšie podložky. V prípade, že sa venujete relaxačnému druhu jogy (SIVANANDA), vyberte si hrubú podložku.

Pri posudzovaní hrúbky podložky si zvážte aj mieru ľahkej manipulácie a prenositeľnosti.
V našom e-hope vám ponúkame tenké podložky s hrúbkou 0,4 cm a hrubšie podložky 1,5 cm. Farebnosťou sú samozrejme rôzne. Pozor na dostatočnú veľkosť podložky! V našej ponuke nájdete 60 cm a 100 cm obe s dĺžkou 190 cm.

2. Aký materiál zvoliť a čo s cenou?

Pri posudzovaní materiálu, z ktorého je podložka vyrobená, zohráva rolu viacero faktorov. V prvom rade sa vyvarujte kúpy podložky, ktorá je vyrobená z PVC alebo iných umelých materiálov, a zároveň vyprodukovaná mimo krajín Európskej únie. Nevýhody takejto podložky pocítite čoskoro, nepríjemné sú najmä problémy s potením, následná klzkosť, zápach a minimálna životnosť.

Umelé typy podložiek sú dobré na to, aby zabezpečovali stabilitu na podlahe. Čiže sa hodia pre dynamické typy jogy (ASHTANGA, POWER JOGA) , avšak veľkým problémom je nedostatočná absorpcia potu. Čiže v tomto smere sú praktickejšie prírodné materiály. V prospech umelej podložky však svedčia skutočnosti ako lepšia cena, odolnosť, trvanlivosť a ľahké udržiavanie čistoty.

Ekologický resp. prírodný materiál zbytočne nezaťažuje životné prostredie, na čo prívrženci jogy kladú pomerne veľký dôraz. Medzi prírodné materiály patrí napríklad bavlna, juta alebo kaučuk. Podložky z prírodných materiálov sú stvorené pre VINYASA, DANCE, JIVAMUKTI alebo ASHTANGA jogu, ktoré zaraďujeme do kategórie dynamických štýlov jogy. Oproti umelým podložkám dokonale absorbujú pot. Malým mínusom tohto typu podložiek je, že väčšinu z nich nie je možné prať v práčke. Ak vám vadí pach kaučuku, potom by ste mali siahnuť po podložke z juty alebo bavlny, ktoré sa okrem uvedených druhov jogy používajú aj pri BIKRAM resp. HOT joge.

Poslednou a pre mnohých dôležitou skutočnosťou, ktorá sa spája s použitým materiálom, je cenové rozpätie. Pri riešení cenovej dilemy myslite na to, že investícia do podložky na jogu sa vypláca, pretože zvyšuje komfort a efektivitu cvičenia. V konečnom dôsledku má i dlhšiu životnosť, preto by cena mala byť jedným z posledných faktorov, ktoré sú pri výbere a kúpe podložky posudzované.

3. Prečo je dôležitá textúra podložky?

Existujú desiatky rozličných povrchových úprav jogových podložiek, preto je predpoklad, že si vyberie každý. Pri výbere textúry je dôležité, aby podložka zabraňovala pošmyknutiu, ale zároveň umožňovala ľahký posun. Aj v tomto prípade treba zdôrazniť, že voľba textúry značne súvisí s druhom jogy.

Výber povrchovej textúry ovplyvňuje hmotnosť, fyzická zdatnosť, zdravotný stav, požadovaná miera komfortu a mnoho ďalších individuálnych faktorov. Z tohto dôvodu je potrebné jogovú podložku poriadne otestovať.

Dobrá rada na záver
Výber kvalitnej jogovej podložky nie je jednoduchý. Nebojte sa v tomto smere poradiť s učiteľom jogy a tými, ktorí majú s jogou väčšie skúsenosti ako vy. Skúsenosti sú na nezaplatenie a vyhnete sa tak nepríjemnému kolobehu pokus - omyl.

zdroj: http://bodymind.cvicte.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára