nedeľa 8. apríla 2018

O čo sa postarať v záhrade na JAR

Príroda má obrovskú schopnosť regenerácie, len jej občas treba trocha pomôcť.

Trávnik - pýcha alebo nutnosť
Úhľadný, hustý a svieži trávnik je dušou celej záhrady. Aby taký naozaj bol, po zime ho treba najprv zbaviť vrstvy udupaného odpadu a stariny, potom poriadne vyčesať a prevzdušniť. Rozrušením vrchnej vrstvy pôdy uľahčíte príjem živín. Záhradným nožom zarežte prerastené okraje trávnika a dosejte holé miesta. Ak nechcete mať trávnik fľakatý, nezabudnite použiť osivo rovnakého druhu.
Pokiaľ chcete v tomto roku zakladať nový trávnik, teraz je na to najvhodnejší čas. Polovicou úspechu je použitie správneho substrátu, čiže zeminy. Nezabudnite však pred založením trávnika pôdu dobre vyhnojiť, to vám totiž počas roka ušetrí mnoho starostí.
Svoj trávnik prvý raz koste až vtedy, keď vám tráva narastie do výšky 7 až 8 centimetrov. Pokiaľ vám zima narobila na vašej trávnatej ploche nejaké nerovnosti, zarovnajte ich. Takisto rýľom zarovnajte okraje.

Otužovanie priesad
Foliovník / sklenník je v tomto ročnom období plne vyťažený. Priesady, ktoré ste v ňom dopestovali, potrebujú pred vysadením postupné otužovanie. Asi týždeň alebo dva pred výsadbou na hriadku v nich pravidelne vetrajte. Rastliny si tak privyknú na drsnejšie podmienky a po presadení sa lepšie a rýchlejšie prispôsobia novému prostrediu.
Pozor, s prichádzajúcimi teplými dňami stúpa aj teplota v skleníku, preto je potrebné prispôsobiť aj zavlažovanie rastlín. Otužovanie prospeje aj izbovkám, ktoré budete letniť, a balkónovým trvalkám.

Výživa rastlín
Pre rast rastlín je dôležitý dusík a jar je obdobie, keď ho potrebujú najviac. V obchode si môžete vybrať zo širokého sortimentu, nezriedka sa predávajú aj hnojivá na určitý druh alebo skupinu rastlín. Množstvo použitého hnojiva bude závisieť aj od toho, či ste na jeseň aplikovali organické hnojivá a v akom množstve . Hnojiť by ste nemali bez rozmyslu. Najvhodnejšie je, ak najskôr zistíte obsah živín v pôde a následne aplikujete výživu. Nezabúdajte, že nielen nedostatok, ale aj nadbytok minerálnych látok v pôde môže byť škodlivý.

Dreviny v záhradke: kry a stromy
Zo stromov, z kríkov a lián odstráňte staré, suché a poškodené konáre, nevzhľadné a prerastené skráťte. Ak máte živý plot, očistite ho od suchého lístia, konárikov a naviateho odpadu, zastrihnite a upravte. Jarný rez robte len pri drevinách kvitnúcich až v lete, ako je tamariška, ibištek či nátržník. Pri kríkoch ako zlatovka alebo jazmín, ktoré rozkvitajú skoro na jar a už sa im nalievajú kvetné puky, počkajte so strihaním až po odkvitnutí.

Pozbierajte všetky polámané konáriky, uschnuté neopadané lístie, prípadne plody, ktoré na jeseň neopadli. Pri ihličnanoch mechanicky odstráňte staré ihličie. Ovocné stromy nezabudnite prihnojiť a ešte pred kvitnutím ošetriť biologickými prípravkami proti škodcom. Urobte jarný rez a presvetlite korunu.

Aby ste sa v lete mohli tešiť z bohatej nádielky ríbezlí, malín a egrešov, ešte v marci ich hlboko zrežte. Skontrolujte okrasné kríky, či sa na nich nepodpísal mráz. Ak áno, poškodené časti mechanicky odstráňte. Zrežte kvitnúce kríky a súčasne vykonajte rez aj na ružiach. Odstraňujte staré a poškodené a súčasne slabé výhonky. Pri kúpe záhradníckych nožníc investujte do kvality, využijete ich niekoľko nasledujúcich sezón.

Upravte záhony
Vyčistite záhony od špiny a napadaného lístia či ihličia. Okrasné trávy zrežte cca 10 cm nad terénom. Skontrolujte mulčovaciu textíliu a mulčovací materiál, ak niekde chýba, doplňte ho. Ak plánujete výsadbu letničiek a trvaliek, predpripravte si pôdu skyprením a prihnojením. S výsadbou počkajte na prelom apríla a mája.
Z trvalkových záhonov odstráňte ochrannú nástelku, plytko skyprite pôdu a vyplejte burinu. Príliš dominantné alebo prerastené rastliny prerieďte, aby nevytláčali ostatné. Keď sa počasie ustáli, môžete postupne začať vysádzať okrasné letničky. Predpestované rastliny, napríklad begónie a pelargónie, vysaďte najprv do debničiek a cez deň ich vyneste von, aby sa otužili. Ak už nehrozia mrazy, môžete ich nechať vonku nastálo. Keď sa na okrasnej tráve objavia prvé mladé výhonky, celú suchú časť zrežte 5 až 10 cm nad zemou. O pár týždňov bude opäť vysoká a nádherná. Trávy môžete veľmi jednoducho rozmnožiť. Trs vykopte, rozdeľte ho ručne alebo rýľom a jednotlivé časti znova zasaďte.

Ničenie buriny
Zelenina a okrasné rastliny v záhrade sa len pomaly prebúdzajú a začínajú rásť, čo však neplatí o burine. Tá využije každý voľný priestor a rýchlo zarastie nejednu hriadku či záhon, preto je dôležité pustiť sa do boja s ňou hneď na jar.
Pozornosť venujte najmä trvácim druhom, ako je nátržník husí alebo pichliač roľný. Neskôr, keď kultúrne rastliny vytvoria súvislý porast, nebude už ničenie buriny také namáhavé.
Ich koreňová sústava a husté olistenie bude dobre odolávať nechcenej konkurencii. Kým sa tak stane, pravidelne plejte a okopávajte hriadky. Ekologický spôsob, ako zabrániť rastu burín, je nastielanie.
Na okrasných záhonoch môžete použiť drvenú kôru a na zeleninových hriadkach netkané textílie. Nástielka zabráni aj neproduktívnemu výparu vody a zlepší kondíciu rastlín. Navyše udržiava priaznivú teplotu pôdy.

Starostlivosť po výsadbe
Letničky, trvalky, ale aj všetky ostatné rastliny, ktoré vysadíte, dobre zavlažujte. Platí to nielen tesne po výsadbe, ale aj nasledujúcich niekoľkých týždňoch. Pokiaľ budete polievať len krátko, najväčšie množstvo koreňov sa vytvorí len plytko pod povrchom pôdy a rastlinky nebudú počas leta odolné voči suchu.
Naopak, zálievka, ktorá prenikne aj do hlbších vrstiev pôdy, zabezpečí, že korene sa vytvoria práve tu a zlepší schopnosť rastlín odolávať stresu spôsobenému suchom. Nastielaním kôrou, štrkom, kompostom alebo iným rastlinným materiálom znížite výpar z pôdy a ušetríte si časť polievania. Navyše potlačíte rast burín.

Všetko okolo vody - jazierko / fontána / studňa / závlaha
V prípade, ak máte závlahu napojenú na studňu, skontrolujte a spustite čerpadlo. V prípade napojenia na vodovod, otvorte hlavný prívod do systému. Spustite zavlažovanie, aby ste mohli skontrolovať technický stav postrekovačov a trysiek. So spustením zavlažovacieho systému však počkajte až keď posledné mrazy naozaj neodídu spolu so zimou.
Ak máte v záhrade jazierko, teraz je ten správny čas, aby ste skontrolovali technické pomôcky, ako je napríklad čerpadlo alebo osvetlenie. Pozorne ich prezrite, či ich mráz počas zimy nepoškodil, prípadne ich opravte a očistite. Zistite, či mráz nezanechal poškodenie aj na okrajoch fólií. Z hladiny jazierka odstráňte zvyšky napadaného lístia a iných nečistôt.
Ak máte záhradné jazierko, nezabudnite ho dôkladne vyčistiť od napadaného lístia a zvyškov odumretých vodných rastlín. Rias sa najlepšie zbavíte špeciálnymi chemickými prostriedkami, ktoré sú na to určené. Skôr ako do jazierka nasťahujete ryby alebo nové rastliny, zrevitalizujte ho prefiltrovaním a vymenením aspoň pätiny vody.

Záhradný domček a náradie
Na začiatku jari by ste mali skontrolovať aj svoj záhradný domček. Môžu vám tam totiž zimovať motýle, netopiere alebo plchy. Pri tejto obhliadke však buďte opatrní, v tomto čase by ste ich totiž ešte nemali rušiť.
Všetky dlažby a prístupové chodníky dôkladne vyčistite od neželaných nánosov blata a burín v špárach. Drevené stavby a terasy mechanicky vyčistite a naimpregnujte vhodným prípravkom. Nezabudnite na ošetrenie záhradného nábytku.
A posledná rada - nezabudnite dôkladne ošetriť a vyčistiť svoje záhradnícke náradie, aby ste sa tým nemuseli zaoberať neskôr, keď budú jarné práce v plnom prúde.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára