nedeľa 12. apríla 2015

Príslušenstvo k látkovaniu

Tak ako k prebaľovaniu jednorazoviek, tak aj k látkovým plienkam budete potrebovať nejaké príslušenstvo, bez ktorého sa viac-menej nezaobídete.
Prebaľovacia komoda je drahšia záležitosť, no využijete ju na viac rokov, keďže nástavec - prebaľovacia doska sa dá zdemontovať a používať v ostatných rokoch ako bežná komoda. Navyše skryjete do nej množstvo plienkovej výbavičky a aj iné drobnosti. 
Jednoduchším  a výrazne lacnejším variantom, ktorý zároveň šetrí miesto, je prebaľovací montovací pult. Jednoduchý spôsobom sa upína na akúkoľvek komodu alebo detskú postieľku. Máva zvýšené okraje, krásne obrázky na podložke.

Pokiaľ vám dieťatko vyrastie a už je omnoho viac pohyblivejšie, je skoro život ohrozujúce prebaľovať dieťa vo výške. Preto sa maminy rozhodnú celkom z praktických dôvodov, že vyššie spomínané doplnky im doma len zavadzajú. Mnohé mamy prebaľujú na posteli alebo ešte bezpečnejšie - rovno na zemi. No, aby sa dieťa necítilo nepohodlne, či nezašpinilo seba alebo koberec/ podlahu/zem je nanajvýš vhodné zakúpiť si prebaľovaciu podložku.
Zväčša býva označovaná ako prenosná alebo cestovná. Takéto podložky sú tenučké s príjemným dotykovým materiálom - častokrát flanel. Sú navyše nepriepustné a o rozmanitosti potlače je asi aj zbytočné hovoriť. Obľúbené sú aj polstrované pogumované skladacie podložky. Jednoducho sa udržiavajú, dajú sa poskladať a vziať kamkoľvek, sú mäkkučké. Cestovné podložky bývajú aj ako súčasť prebaľovacích tašiek alebo tašiek ku kočíkom.
Keď už dieťa máme na nejakom prebaľováku, bude zrejmé, že mu chceme utrieť aj zadoček. Veľmi veľa mamičiek dáva prednosť jednorazovým vlhčeným obrúskom. Výrobcov je veľa, ponuka je ešte širšia. K prirodzenému omytiu zadočka čistou vodou, sa v poslednom čase pridáva viac mamičiek, nakoľko ich deti majú alergiu na jednorazové plienky alebo na samotné vlhčené obrúsky. Vlhčené obrúsky sú pohodlnejšie pre maminy, ale sú aj zdravšie pre naše deti a šetrné k našej prírode?
Ak chcete byť šetrná k prírode a zároveň vám záleží na zdraví svojho dieťaťa, môžete používať malé uteráčiky, handričky, froté rukavice alebo malé plienočky, ktoré namočíte pred použitím do vody a vyhnete sa tak všetkej chémii.

Určite sa nezaobídete bez koša na plienky. Do bežného koša v domácnosti určite nebudete hádzať použité jednorazovky - a ak náhoodu áno, pochvíli vás to prejde :) látkujúce maminy navyše musia mať koše dva: tam kde dávate sem-tam jednorazovky spolu s použitými vlhčenými obrúskami a aj použitými separačnými plienkami ( nemyslím prateľnými) a druhý kôš na skladovanie použitých plienok. Niektorí rodičia si kupujú špeciálne koše na plienky - je to všetko zbytočne drahá investícia. Veľmi dobre vám poslúži aj obyčajný kôš z diskontu za pár Eur - podstatné je, aby dobre tesnil po uzavretí a tak neprepúšťal pachy von.
Látkarky by navyše mali mať aspoň jedno nepremokavé vrecko, do ktorého môžu počas pobytu mimo domu odložiť použitú plienku, nakoľko látkové plienky sa do smetiaka nevyhadzujú :) Takéto vrecko vám poslúži nielen na plienky, ale aj na použité mokré plavky, či uterák. Narozdiel od obyčajnej igelitky - veci vo vrecku dýchajú - vrecko je z priedušného a zároveň nepremokavého materiálu PUL.

Veľmi osvečenou pomôckou nielen pri látkovaní sú návleky / štucne alebo menšie kolenačky. Sú oveľa praktickejšie ako pančušky, tepláky, či dupačky. Najmä keď je dieťatko ešte maličké a prebaľujete ho každú chvíľu: vyzliecť gate, preč starú plienku, novú plienku a obliecť gate. Takto dookola a stále cez 10-krát za deň. Ak má dieťa návleky, jednochucho prebalíte len plienku :) žiadne ďalšie úkony už nie sú potrebné.

V súvislosti s látkovaním a oblečením musím upozorniť: detičky pre svoj objemnejší zadoček musia nosiť niekedy voľnejšie oblečenie, niekedy aj o číslo väčšie oblečenia alebo... maminy šikovne využijú extendor. Do slovenčiny, resp. v našom jazyku po lopate povedané predlžovák. Je to kúsok pružnej látky alebo gumy s cvokmi po oboch stranách. Tie sa potom pripinaju na cvoky na body, teda predĺžia ich veľkosť a látková plienočka už nerobí problém pri obliekaní. Šikovné maminy si ich vyrobia aj sami doma s veľmi nízkymi nákladmi :)

Nie je nad prírodné bielidlo, ktorým bezpochyby je slniečko. Je zadarmo, takmer celý rok - najúčinnejšie a najdlhšie svieti v lete. Biele prádlo a zvlášť biele  štvorcové plienky vie pekne vytiahnuť ak sú zašlé. Ale čo ak... Nemáte kde plienočky vyvešať na slniečko? Ak nechcete používať chemické prostriedky, zverte svoje plienky do kúpeľa s perkarbonátom sodným. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára