štvrtok 9. apríla 2015

Látkové štvorcové plienky

Látkové plienky ako ich poznáte aj zo svojho detstva sa dnes stále vyrábajú a sú nepostrádateľnou súčasťou každej výbavičky pre dieťatko. Používajú sa najčastejšie na odgrgnutie, ako podložka pod hlavu, do kočiarika nielen ako ochrana proti slniečku, ale i ako ľahká prikrývka v letných mesiacoch.
Klasickú bavlnenú látkovú štvorcovú plienku dnes môžete použiť na čokoľvek - pri prebaľovaní, na utretie sliniek, špiny, zvyškov potravy , ale praktické využitie má aj pri jedle ako náhrada za podbradník.
Dnes máme na výber nespočetné množstvo pestrofarebných plienok s x-motívmi. Častokrát si neviem ani vybrať :) Ani klasické biele plienky nezostali pozadu - môžete si ich zakúpiť v žiarivobielej alebo ekologickejšom variante - nebielené. Ony časom, praním a sušením na slniečku predsa len trochu vyblednú a priblížia sa farbou k bielej.
Nedá mi nespomenúť, ako si správne vybrať štvorcovú plienku. Prevedenia sú rôzne v závislosti od výrobcu. Klasické bavlnené plienky kupuje snáď každá mamina, ktorá čaká svojho drobčeka. Kúpiť dobre a za dobrú cenu býva často umením. Preto osobne odporúčam - aspoň na vyskúšanie - týždeň látkových plienok. Plienky sú v tom čase lacnejšie, tak vám nič nebráni skúsiť nové značky, nové modely a pod. Veľakrát sú maminy sklamané, tým čo kúpia. Nato, aby plienka nebola po opraní ako handra na vyhodenie alebo priesvitná ako záclona, odporúčam zaujímať sa a pýtať na GRAMÁŽ PLIENKY. Pozor na údaje napr. 100g/m2 a 100g. V prvom prípade je údaj veľmi rýchlo rozpoznateľný a nemusí vás trápiť veľkosť plienky. V prípade druhého údaju - vypovedá o hmotnosti 1 kusu plienky(treba si prepočítať hmotnosť na 1m2). Plienka, by mala mať aspoň tých 120g/m2 aby ste nereptali a boli spokojné. Čím vyššie číslo, tým je plienka hustejšia, pevnejšia, menej priesvitná. Zámerne nehvorím o kvalite, lebo hustota s kvalitou nemá nič. Ak vám záleží na kvalite, samozrejme pozerajte na 100% bavlnu. Flanelové plienky majú gramáž ešte vyššiu ako klasické tkané štvorcové plienky.
Starostlivosť o švorcové plienky nie je žiadna špeciálna. Roky rokúce sa vyvárali a potom sa pigľovali - žehlili. Dnes to robia maminy, čo majú prvorodené detičky ešte stále. Pri druhom, treťom dieťatku to berú ako nepodstatnú vec a štvorce už nežehlia. Štvorce sa perú na 40 alebo 60 stupnoch. Na škvrny od hocičoho sa osvedčili komerčné pracie prostriedky a bielidlá, alebo použitie ekologických a nezaťažujúcich našu zem ako napr. perkarbonát sodný, žlčové mydlo alebo sóda bikarbóna.
V neposlednom rade - dnes už vracajúci sa trend látkovania. Tak, ako to robili naše mamy, staré mamy a ich predchodkyne...
Balenie na široko bez použitia látkových plienok snáď nie je ani možné. Novosklad, či skladanie plienky na draka alebo na rovno - sú spôsoby ako zabaliť dieťatko do štvorcovej látkovej plienky - samozrejme s použitím vrchných nohavičiek. V minulosti sa na plienky dávali "igelitové" vrchné nohavičky, ktoré zabraňovali prúdeniu vzduchu. Tie dnešné - s vrstvou PUL - prepúšťajú vzduch a zároveň zadržiavajú vlhko vnútri.
 20.-26.apríla (už o pár dní) bude celosvetový týždeň látkových plienok
Budete mať možnosť kúpiť u nás na www.sladkasue.net to, čo by ste chceli vyskúšať alebo potrebujete, ale s nižšou cenou o 5-50%

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára